Welkom
Lambik
De bieren
Bezoek
Openbrouwdag
Amforen
Zwanze Day 2013
Kwintessens
Verkooppunten
Shop
Contact
Nuttige links
 

Zwanze Day 2013 - zaterdag 14 september

Toen we twee jaar geleden begonnen met de renovatiewerken in de kelders van de brouwerij, ontdekten we tot onze grote verrassing resten van heel oude muren. In overleg met de specialisten in middeleeuwse geschiedenis van de stad Brussel, hebben we dan de werken stilgelegd zodat de archeologen hun werk konden doen.

Groot was onze verbazing toen we hoorden dat brouwerij Cantillon gebouwd was op de ruïnes van de eeuwenoude abdij van Kuregem! In de middeleeuwen stond deze abdij bekend om haar gevogelte dat met draf gevoederd werd. De gevulde kapoen van Kuregem, met bijbehorend abdijbier uiteraard, lokte pelgrims uit heel Europa.

Maar de Heer had nog grotere verrassingen voor ons in petto: tijdens de werken stootten we op de cel van de abt, vader Faro, waar we stapels boeken met toverformules ontdekten ... In één ervan stonden de originele recepten van de bieren die eeuwen geleden in de abdij gebrouwen werden. We hebben dan ook niet geaarzeld om een van deze mythische bieren opnieuw te gaan brouwen. Dat wordt dan de Zwanze 2013, die de naam van zijn illustere voorganger zal dragen, Abdij van Kuregem.

Kuregem is een oud dorp dat langs de Zenne werd gebouwd. In de 19de eeuw werd de wijk sterk geïndustrialiseerd en vestigden veel brouwerijen zich in Kuregem. Nu is het een deel van de gemeente Anderlecht.

Abdijbieren zijn geen (of zijn niet langer) bieren van spontane gisting. Daarom hebben wij een bier gebrouwen dat, technisch gezien althans, een bier van hoge gisting is. Voor de keuze van de gisten hebben we samengewerkt met het Institut Meurisse.

Onze "Kuregem" werd in maart 2012 gebrouwen en gistte dan vier werken in een inoxtank. Daarna werd er 10% lambik aan toegevoegd en werd het bier overgepompt in vaten van 400 liter met een verschillende herkomst. Na zes maanden in het vat werden de bieren gemengd, op vaten of flessen getrokken waar ze, na een tweede gisting, een ABV van 7,2% bereikten.

Een bier van hoge gisting dat wordt gebrouwen in een omgeving waar ook met spontane gisting gewerkt wordt, ondergaat natuurlijk de invloed van de wilde gisten en dit bier vormt daar geen uitzondering op.

In dit geval hebben de gekweekte gisten duidelijk de hoofdrol gespeeld bij de eerste gisting en ik denk dat de rol van de gisten die in het bier zitten belangrijker zal worden, naarmate het bier ouder wordt.

Maar hoewel we er Lambik aan hebben toegevoegd om er een "tikkeltje meer" aan te geven, zowel voor het karakter als voor de rijping, mag deze Zwanze zeker niet beschouwd worden als een bier van spontane gisting.

De lange gisting en de aanwezigheid van wilde gisten maken van dit product een karaktervol bier met een droge finale en een lange nasmaak. Frisheid en bitterheid komen tot hun recht dankzij de combinatie van verse en overjaarse hop. De verschillende moutsoorten bezorgen het bier zijn koperachtige kleur, maar ook een toets van karamel en gekonfijt fruit, die het product body geven.

Het is ontegensprekelijk een bier dat afsteekt tegen de klassieke "abdijbieren" maar misschien wel representatief is voor de abdijbieren van één of twee eeuwen geleden. Vergeet ook niet, beste vrienden, dat in het Brusselse dialect "zwanze" een vorm van humor is die typisch is voor onze mooie stad Brussel en die druk beoefend wordt bij brouwerij Cantillon.

Het monnikenverhaal achter deze Zwanze 2013 is dus ook een knipoog naar de abdijbieren en de legenden die veel brouwerijen om die bieren weven.

Niemand weet of de Abdij van Kuregem echt bestaan heeft. Sommigen denken dat ze ontsproten is aan de zwanzerige verbeelding van de ploeg van Cantillon.

En anderen blijven maar graven in de hoop alle geheimen van vader Faro te doorgronden...

Brouwerij 1900