Histoire
De Lambikbrouwers waren niet alleen in de Zennevallei gevestigd. In het Zoniënwoud ontspringt een klein riviertje, de Ijse, dat door dorpen als Hoeilaart, Overijse en Huldenberg stroomt. In deze vallei waren er veel brouwers die uitstekende Lambik maakten.
De brouwers en bierhandelaars aarzelden niet om hun Lambik te mengen met muskaatdruiven en zo " druivenlambik " te maken.
In 1973 kocht Jean-Pierre Van Roy, nadat hij met succes opnieuw was gestart met de productie van Frambozenlambik, witte druiven om ze te laten weken in Lambik. Ook dit werd een succes. Door de fructose, die overvloedig aanwezig is in het fruit, bekwam hij een bier dat zachter en ronder is dan de Geuze of de andere fruitbieren.
In 1987 kreeg het bier de definitieve naam : Vigneronne Cantillon. De naam verwijst naar het feit dat de Vigneronne, hoewel het ontegensprekelijk een bier is, door de natuurlijke gisting, de jarenlange rijping op vaten en de toevoeging van druiven kan worden beschouwd als een verre neef van bepaalde witte wijnen.